Kött

Kategorierna Bårjås/ Porjus, Eajra/ Idre och Giron/ Kiruna är kopplade till de olika matverkstäderna som hölls där.

Blodpannkaka med messmörssås, rårörda lingon och suovasAv Elaine AspBlodpannkaka är en favorit från norr till söder. Renblod uppskattas för sin goda smak och sitt höga järninnehåll. Blodet tas direkt efter slakt, förr torkades och förvarades det i renmagen, nu fryses det vanligtvis in. Att äta c-vitamin till maträtten ökar kroppens järnupptag. Det här är en variant på blodpannkaka där bland annat lök har tillsatts i smeten.
Grundbuljong lagad på köttbenAv Britt Inger Blind och Sunna-Kajsa IsraelssonMärgben och olika sorters fett från rygg, njurar och skalle är traditionella smaksättare som skapar såväl mustighet som fin konsistens. Buljong är inte bara en smaksättare utan en grundsten i samisk matlagning. I kallt och kargt klimat har het buljong värmt många frusna själar och gett god näring och energi.
Gurpi med mandelpotatisstamp och kantarellerAv Helena och Peter AnderssonHelena och Peter Andersson som driver egen gårdsbutik vann 2014 TV4-satsningen "Sveriges skönaste gårdar” i Dalarnas län. Deras rätt blev bedömd i smak, marknadspotential och miljövänlighet av bland annat jurymedlemmen Carl-Jan Granqvist. Gurpi är en produkt gjord av råvaror som idag mest nyttjas för hemmabruk.
Márfut / BlodkorvAv Maret Anne AllasDu behöver: Kokkött (av ren) , blod, salt, mjöl (havregryn, rågmjöl, vetemjöl) Korvskinn (fjälster): doggi/löpmage, maŋŋečoalli/tjocktarm, guopmolággá/blindtarm Njurfett eller annat fett, pinnar (grillpinne eller dylikt) för att sy ihop korven.
Märgben – JirremhAv Slow Food SapmiMan kan peta innehållet ur de ihåliga benen med en pinne, koka dem tio minuter eller grilla över öppen eld. Märgben kan klyvas med kniv; rista först på längden, lägg knivbladet längs med benet och banka till med något hårt på bladet. Märgen ger kraftfull näring som passar den som ska arbeta hårt utomhus. Det har också använts som smör.
Stekt renytterfilé med sherryAv Kristoffer ÅströmStekt renytterfilé med sherry och äppelsauterad rentunga, gaamsoe fylld med gräddstuvad suovas och buljong i kåsa
Suovaspasta med kantarellerAv Andreas Lidström och Nils-Tonny BransfjellEn smakrik och lättlagad pastarätt som passar till vardag och fest. Det passar utmärkt att blanda i lite gröna ärtor eller din favorit bland vildväxande (vilda växter).