Matpersonligheter

Andreas Lidström

Kocken och viltförädlaren Andreas Lidström medverkar i Smak på Sápmi med bland annat sitt tävlingsrecept från Sápmi Awards 2013. Andreas driver tillsammans med sambon och renskötaren Kajsa Fjellström företaget Lapplands Viltprodukter. Företaget verkar lokalt men syns på ofta på matmarknader och internationella mässor. På Sápmidagarna Sturehof i Stockholm håller de Sveriges enda renköttsauktion.

Förutsättningen för en bra produkt är råvaran. Vi vill sälja utan mellanhänder, då säkerställs att kvalitén består och det märker kunden, säger Andreas.

Lapplands Viltprodukter AB
Britt-Inger Blind

Britt-Inger Blind, har med sin långa erfarenhet som bland annat kostchef, varit Smak på Sápmi behjälplig både med urval, faktagranskning och recept genom sin anställning i projektet Samiskt mat & kompetenscentrum vid Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk.

Jag värnar om vår traditionella matlagning, dess dokumentation och utveckling, säger Britt-Inger.

Elaine Asp

Kocken Elaine Asp drev restaurang Hävvi i Glen fram till 2020 och är en av receptmakarna i ”Smak på Sápmi”, hon var med som kock vid vår experimentverkstad i Grövelsjön 2013. Samma år blev Elaine Årets företagare i Bergs kommun och Hävvi i Glen kom med i White Guide. Sedan dess har Elaine gett ut den egna boken HÄVVI = självklart – sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp. Boken blev Årets kokbok i Sverige 2019. Sedan 2020 driver hon Hävvi Elaine restaurang och gårdsbutik.

Hävvi i Glen är godkänd för Sápmi Experience och premierad av Slow food Sápmi.

Samisk mat är råvaror som finns nära, med höga rena smaker. Äkta mat helt enkelt, säger Elaine.

Hävvi Elaine restaurang och gårdsbutik
Greta Huuva
in memoriam

Framlidna Greta Huuva, Dragnäs, 1949 – 2017, var inte bara regeringens matambassadör för Sápmi. Hon var samernas vägvisare i traditionell samisk matlagning och hennes kunskaper om örter kom från mångtusenåriga traditioner. I boken Smak på Sápmi berättar hon om fjällväxter och arbetet för ett certifieringssystem. Greta drev Viddernas Café och Deli i Jokkmokk. Dottern Linn Huvva och Gretas bror Per Huuva för hennes kunskaper vidare.

Örter har en annan fortplantning än bär. Plockar man utan urskiljning kan man utrota hela bestånd, berättade Greta.

Helena och Peter Andersson

Helena och Peter Andersson driver renskötsel, förädling och gårdsbutik genom sitt företag Renbiten i sydsamiska Grövelsjön. 2014 vann de TV4:s Sveriges skönaste gårdar, Dalarna, med sin Gurpi som blev bedömd i smak, marknadspotential och miljövänlighet. Rätten finns med i Smak på Sápmi.

Gurpi är gjord av råvaror som idag mest nyttjas för hemmabruk, säger Helena.

Ingrid Pilto

Receptmakaren Ingrid Pilto har vunnit tre silver i Eldrimners Mathantverks-SM med produkter som Torkat reninnanlår och Varmrökt kvanneröding, för Saltbörting i olja har hon även vunnit publikens pris. Ingrid driver hemma-hos-företaget Piltos Goda på sin kulturgård i Ammarnäs. Där serveras gästerna både mat och kultur.

Inälvsmaten är särskilt intressant, att utveckla nya produkter med tradition. Bland samer finns stor kunskap om vad man kan tillvarata. Jag brinner för att ha kurser, säger Ingrid.

Sápmivisti
Kristoffer Åström

Kocken Kristoffer Åström, tvåa i Sápmi Awards 2012 och 2013, är sydsame och slöjdare som lagar mat på teman som Sot och Snö. Kristoffer gick mat-utbildningen som fanns vid Samernas utbildningscentrum. Han medverkar i boken ”Smak på Sápmi” och är mentor i våra experimentverkstäder. Kristoffer är känd under namnet ”Samiska kocken” och driver instagramkontot med samma namn.

Samisk mat för mig är rena smaker av natur, säger Kristoffer.

Kristoffer frilansar, vi har sett honom vid Café GasskasHotell Akerlund och Arctic Bath.

Instagram
Ann Sparrok

Ann Sparrock är född och uppvuxen i Ammarnäs, nord västra Västerbotten och inom renskötsel i Rans Sameby. Numera bor och verkar hon i Valsjöbyn nordvästra Jämtland med sin familj som driver ett renskötselföretag inom Jijnjevaerie Sameby.

Utbildad på hotell- och restaurangprogrammet i Umeå 1977. Hon har erfarenhet från den privata och offentliga gastronomin i mer än 20 år. Allt från souschef och kock på Ishotellet, Jukkasjärvi i Norrbotten till köksmästare i Åre, Jämtlands län.

Jag brinner för den samiska matkulturen, och ser samisk traditionell kunskap som vägledande för utveckling av samisk mat. 

Utvecklar samisk mat det gör Ann som projektledare för samisk mat inom offentliga kök på utvecklingsavdelningen på Torsta AB. Ett kunskapsföretag för de gröna näringarna.