Ark- och Presidiaprodukter

The Ark of Taste – en smakernas Noaks Ark och Presidiaprodukter

Arken, eller The Ark of Taste som den heter på engelska, kan liknas vid en smakernas Noaks ark. Här listas utsökta gastronomiska produkter som hotas av industriell standardisering, stordrift och genetisk manipulation. I arken samsas samisk Suovas med exempelvis torkad getprosciutto, ursprungligt amerikanskt vildris och fårost från den holländska ön Texel. Ark-kommissioner världen över arbetar för mångfald genom att främja lokala raser och grödor.

I Arken kan alla engagera sig – som konsument genom att konsumera, sprida kunskap om produkternas historia eller som producent genom din produktion. I bland kan det innebära att man väljer bort vissa arter, framförallt gällande vilda växter. Om en traditionell produkt har en överlägsen smak, är småskaligt producerad, ekologiskt hållbar och hotad kan Slow Food initiera ett presidiaprojekt vilket säkerställer en livskraftig framtid genom dokumentation och standardisering.

År 2003 startade det första presidiaprojektet i Sverige kring Suovas. Suovas blev Sveriges första ”Presidiaprodukt” – en matvärldens K-märkning utfärdad av Slow Food som är avsedd att skydda utrotningshotade produkter för framtiden. Statusen är resultatet av ett samarbete mellan Slow Food Sápmi och Svenska samernas riksförbund. Presidiaprodukter ska hålla utsökt smak och kvalitet och produceras småskaligt efter traditionella metoder.

Suovas

Suovas

Suovas är lättsaltat kallrökt renkött rökt i traditionell kåta. Suovas behöver ingen ytterligare kryddning, den kan ätas tunt skuren utan upphettning eller snabbt bräckt. Potatismos och lingon är klassiska tillbehör. ​Suovas är också god att äta direkt på bröd vid utomhusmåltider. Den invigde vet att ta upp det sista ur stekpannan med ett mjukt bröd som blir saftigt av smakrikt stekfettet med god rökighet och sälta. Då Suovas är ett mat-hantverk kan smaken variera något beroende på vem som har rökt köttet.

Gurpi

Gurpi

Gurpi är kallrökta köttfärsknyten inlindade i renens nätfett. Gurpi grillas på pinne eller steks i panna med renfett eller smör. Gurpi är nordsamiska och uttalas ​gorpi.