Premierade restauranger

Restaurang Kungsleden

Restaurang Kungsleden

Restaurang Kungsleden i STF Abisko finns i en av Sveriges äldsta nationalparker.
Där äventyret har sin början eller sitt slut för många av besökarna. Utsikten från restaurangen är svårslagen med vyn över Tornsträsk och fjällsluttningarna runt omkring. Därtill en väl sammansatt meny med lokala råvaror som ren, älg och fisk vilket lyfter fram det samiska köket.

Abisko turiststation har också stort fokus på hållbarhet i hela verksamheten, vilket främjar naturen i enlighet med den anda som Slow Food Sápmi värdesätter uppfyller de kriterierna för en premiering.

Du hittar mer information om Restaurang Kungsleden här.

Tráhppie

Tráhppie

I en trevlig och mysig miljö, skapad utifrån de förutsättningar som finns, serveras överraskning efter överraskning.
Ett koncept med det samiska köket och naturen i fokus.
Där renen och fisken utgör ryggraden, i sann Slow Food anda.

Du hittar Tráhppie på Gammlia, läs mer här.

Elsas Kök, Kebnekaise fjällstation

Elsas Kök

Att Elsas kök är en restaurang utöver det vanliga vittnar både platsen i en väglös och extrem högfjällsmiljö likaväl som personalens välkomnande.
Middagen inleds alltid med en presentation där det berättas både om historien, området och den samiska närvaron vilket är lika viktig som den välsmakande menyn med lokala råvaror av ren, älg och fisk. Man har stort fokus på hållbarhet och har därför minskat onödiga transporter vilket främjar naturen.

Du hittar Elsas kök i Kebnekaises Fjällstation, läs mer här.

Camp Ripan

Camp Ripan

Restaurangen på Camp Ripan i Kiruna lagar mat med traktens råvaror. Grunden är de tre kulturer som möts i området; den samiska, tornedalsfinska och svenska. Denna grund kryddas med influenser från andra delar av världen, för en spännande matupplevelse.

Camp Ripan erbjuder lunch, middag och särskilda måltidsupplevelser. Bland de sistnämnda finns en speciell samisk afton som berättar samiska historier med mat, bild och ord.

Vikt läggs på råvarorna, hos Camp Ripan är man noga med att veta vart renen strövat, fisken fångats och var svampen plockats. Resultatet är att varje måltid är en upplevelse och en historia, som sig bör på en Slow Food Sápmi premierad restaurang.

Camp Ripan ripan.se

Hävvi i Glen

Hävvi i Glen

Hävvi i Glen är en samisk restaurang i Oviksfjällen. Thomas som är renskötare, jägare och en utmärkt fiskare står för alla våra råvaror. Thomas driver Hävvi tillsammans med sambon Malin, en djur- och naturälskande hästtjej som alltid haft förkärlek till riktig och äkta matlagning.

De satsar på småskalig turism med härliga fjällmiljö och mysiga stugby! Vandring, fiske, boende, längdskidåkning, matlagning utomhus är bara några alternativ de erbjuder!

Hävvi i Glen ​havviiglen.se

Skáidi

Skáidi

Restaurang Skáidi har med sitt otroligt vackra läge, smakfullt inredda restaurang och en meny som genomsyras av lokala produkter i sann Slow Food anda väl uppfyllt de kriterier som Slow Food Sápmi värdesätter. Vid foten av Kebnekaise finns Nikkaluokta Fjällstation som drivs av familjen Sarri. Restaurangen heter Skáidi och här ser man naturen som sitt skafferi. Köket är distinkt samiskt i grunden, men tar influenser från hela världen. Resultatet är att gästerna både kan njuta av klassiska rätter och moderna tolkningar som till fullo släpper lös den lokala naturens råvaror.

Som fjällstationens restaurang serverar Skáidi dagens alla mål i en smakfullt inredd lokal. Den vackra utsikten ingår och den familjära gästfriheten finns med hela tiden. Tillsammans med filosofin om naturen och passionen för råvaror gör detta Skáidi till en Slow Food Sápmi premierad restaurang.

Skáidi nikkaluokta.com

Huuva Hideaway

Huuva Hideaway

– ett möte med och i naturen.

I en skogsglänta mitt i lämningarna av ett rengärde möts gästerna av en magisk upplevelse med traditionell kunskap av den samiska kulturen och en måltidsupplevelse utöver det vanliga. Med gästernas hjälp smyckas bordet med det som växer i omgivningarna. Ett besök för alla sinnen värt att minnas. En måltidsupplevelse som Slow Food Sápmi förespråkar.

huuvahideaway.com

Sápmi Nature

Sápmi Nature

Vid stranden av Nábrreluokta i skogsbrynet finns Sápmi Natures verksamhet. Där gästerna får en naturnära samisk upplevelse både till kropp och själ. Med ekologiska och närproducerade produkter bestående av bland annat renkött och fjällfisk som toppas av myrens guld -hjortronen, helt i Slow Food Sápmis anda.

sapminature.com

Medfinansieras av Europeiska unionen