Premierade restauranger

Camp Ripan

Foto: © Camp Ripan

Restaurangen på Camp Ripan i Kiruna lagar mat med traktens råvaror. Grunden är de tre kulturer som möts i området; den samiska, tornedalsfinska och svenska. Denna grund kryddas med influenser från andra delar av världen, för en spännande matupplevelse. 

Camp Ripan erbjuder lunch, middag och särskilda måltidsupplevelser. Bland de sistnämnda finns en speciell samisk afton som berättar samiska historier med mat, bild och ord. 

Vikt läggs på råvarorna, hos Camp Ripan är man noga med att veta vart renen strövat, fisken fångats och var svampen plockats. Resultatet är att varje måltid är en upplevelse och en historia, som sig bör på en Slow Food Sápmi premierad restaurang.

Camp Ripan www.ripan.se

Hävvi i Glen

Foto: © Hävvi i Glen

Hävvi i Glen erbjuder samiska matupplevelser av högsta kvalité. Den erfarne kocken Elaine Asp använder naturens bästa råvaror. Älg, fisk, bär och örter skaffar hon ofta själv från markerna kring restaurangen. Renköttet kommer naturligtvis från familjens egna renar. Tillagningen sker från grunden med rötterna i det traditionellt samiska men också med en stor kreativitet. 

Restaurangen finns vid vägs ände i den lilla byn Glen. Lokalen är enkel och uteserveringen är omgärdad med renstängsel. Men maten är i toppklass och kan kan lätt tävla med Stockholm bästa krogar, vilket speglas i att restaurangen sedan ett par år finns i White Guide. 

Med tanke på den matglädje, skicklighet och passion för råvaror som Hävvi i Glen utstrålar är restaurangen självklar för Slow Food Sápmi premiering. 

Hävvi i Glen ​www.havviiglen.se

Foto: © Karl Jonasson Collberg

Skáidi

Restaurang Skáidi har med sitt otroligt vackra läge, smakfullt inredda restaurang och en meny som genomsyras av lokala produkter i sann Slow Food anda väl uppfyllt de kriterier som Slow Food Sápmi värdesätter. Vid foten av Kebnekaise finns Nikkaluokta Fjällstation som drivs av familjen Sarri. Restaurangen heter Skáidi och här ser man naturen som sitt skafferi. Köket är distinkt samiskt i grunden, men tar influenser från hela världen. Resultatet är att gästerna både kan njuta av klassiska rätter och moderna tolkningar som till fullo släpper lös den lokala naturens råvaror.

Som fjällstationens restaurang serverar Skáidi dagens alla mål i en smakfullt inredd lokal. Den vackra utsikten ingår och den familjära gästfriheten finns med hela tiden. Tillsammans med filosofin om naturen och passionen för råvaror gör detta Skáidi till en Slow Food Sápmi premierad restaurang.

www.nikkaluokta.com

Ändra fontstorlek
Kontrast