​​Foto: ©Helena Andersson privat

Helena & Peter Andersson

Helena och Peter Andersson driver renskötsel, förädling och gårdsbutik i Grövelsjön. 2014 vann de TV4:s "Sveriges skönaste gårdar”, Dalarna, med sin Gurpi (kallrökt renfärs inlindad i renens nätfett) som blev bedömd i smak, marknadspotential och miljövänlighet. Rätten finns med i ”Smak på Sápmi”.

- ”Gorpi” är gjord av råvaror som idag mest nyttjas för hemmabruk, säger Helena.

http://renbiten.se/

​​Foto: ©Slow Food Sápmi/Bianca Brandon-Cox

Britt-Inger Blind

Britt-Inger Blind, kostchef, har med sin långa erfarenhet varit ”Smak på Sápmi" behjälplig både med urval, faktagranskning och recept genom sin anställning i projektet ”Samiskt mat & kompetenscentrum” vid Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk.

​- Jag värnar om vår traditionella matlagning, dess dokumentation och
​   utveckling, säger Britt-Inger.

http://www.mat.samernas.se/

​​Foto: ©Slow Food Sápmi/Bianca Brandon-Cox

​​Foto: ©Slow Food Sápmi/Bianca Brandon-Cox
​​Foto: ©Slow Food Sápmi/Bianca Brandon-Cox
​​Foto: ©Slow Food Sápmi/Bianca Brandon-Cox
​​Foto: ©Slow Food Sápmi/Bianca Brandon-Cox

Andreas Lidström

Kocken och viltförädlaren Andreas Lidström medverkar i ”Smak på Sápmi” med bland annat sitt tävlingsrecept i Sápmi Awards 2013.

Lapplands Viltprodukter


Greta Huuva

Framlidna Greta Huuva, Dragnäs, 1949 - 1917, var inte bara regeringens matambassadör för Sápmi. Hon var samernas vägvisare i traditionell   samisk matlagning och hennes kunskaper om örter kom från mångtusenåriga traditioner. I ”Smak på Sápmi” berättar hon om fjällväxter och arbetet för ett certifieringssystem.

- Örter har en annan fortplantning än bär. Plockar man utan urskiljning kan man utrota hela bestånd.

Gretas dotter Linn Huvva för hennes kunskaper och mattraditioner vidare  i Viddernas Café i Jokkmokk 

Kristoffer Åström

Kocken Kristoffer Åström, tvåa i Sápmi Awards 2012, 2013, är sydsame, lagar mat på teman som Sot och Snö och gick mat-utbildningen som fanns vid Samernas utbildningscentrum. Han medverkar i ”Smak på Sápmi” och som mentor i våra experimentverkstäder

Samisk mat för mig är rena smaker av natur, säger Kristoffer.

Kristoffer driver Café Gasskas i Jokkmokk.

Elaine Asp

Kocken Elaine Asp är en av receptmakarna i ”Smak på Sápmi”, hon var mentor vid SFS:s experimentverkstad i Grövelsjön 2013.Samma år blev Elaine Årets företagare i Bergs kommun och hennes restaurang Hävvi i Glen med i White Guide. Elaine ingår i styrelsen för Elaine ingår i styrelsen för Gastronomiska samtal, Hävvi i Glen är godkänd för Sápmi Experience.

Restaurang Hävvi i Glen


Ingrid Pilto

Receptmakaren Ingrid Pilto har vunnit tre silver i Eldrimners Mathantverks-SM med produkter som Torkat reninnanlår, Varmrökt kvanneröding och Saltbörting i olja. Börtingen vann även publikens pris som bästa produkt.

Matpersonligheter